Schoorsteen renovatie

Een schoorsteenrenovatie laten uitvoeren is niet iets waar je als huisbezitter regelmatig over nadenkt. Toch is de schoorsteen het gevoeligste onderdeel van het huis, aangezien de schoorsteen het hele jaar door vol in regen, wind en zon staat.

Oude schoorstenen hebben vaak voegen die aan het verzanden zijn, de voegen worden dan poreus. Dit kan lekkage als gevolg hebben.
Bij schoorstenen die in de loop der jaren veel voegwerk verloren zijn springt de toplaag vaak van de bakstenen. Dit duidt op de eerste tekenen van overmatig vocht in de schoorsteen. De kans dat het vocht in het metselwerk terecht komt is zeer aannemelijk. Tijdens strenge vorstperiodes kan dit tot kapot gevroren metselwerk leiden. Dit komt omdat water uitzet wanneer het bevriest. De krachten die dan ontstaan zijn zo groot dat de schoorsteen zelfs los kan komen te zitten. In dat geval zal de schoorsteen opnieuw opgemetseld moeten worden. De kosten hiervan lopen al snel op naar duizenden euro’s.

Om geen water binnen te laten en om scheuren en barsten te voorkomen, is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt.