Gevel reiniging en gevelrenovatie

Gevel reiniging is er in verschillende vormen. Je kan een gevel schoonspuiten met een hogedruk spuit of je kan een gevel “afwassen” mits deze is geschilderd. Een gevel schoonspuiten is niet zonder risico. Als de voegen niet meer goed vast zitten in het huis is de kans zeer groot dat je deze grotendeels eruit spuit. Dit gebeurt vaak bij gevels die al wat ouder zijn.  Gevels die pas een aantal jaar geleden zijn gevoegd zijn geen probleem om schoon te spuiten.

Oudere gevels hebben vaak een renovatie nodig. Dit wil zeggen dat alle voegen van het gehele huis uitgekapt zullen worden waarna de steen grondig wordt gereinigd (eventueel gezandstraald) en daarna opnieuw wordt voorzien van een voeg. Deze kan eventueel ook nog worden geïmpregneerd, zodat de steen waterafstotend is. U bent dan verzekerd voor de komende  25 jaar dat de voegen er niet uit zullen komen.

Door gaten in het voegwerk lijdt de gevel aanzienlijk meer in de loop der jaren. Vocht dringt door tot aan het metselwerk en verzwakt de constructie. In het ergste geval zet het vocht uit bij vorst en drukt zo de stenen los van elkaar waarbij ernstige schade aan het metselwerk ontstaat. Hierdoor word de constructie verzwakt en is er de mogelijkheid voor de neerslag om in de spouwmuur door te dringen. Wanneer dit gebeurt is er een hoge kans op snelgroeiende schimmel en zwam uitslag door de gehele spouwmuur. Voorkom deze problemen door tijdig kleine reparaties te laten verrichtten en bespaar zo ook veel kosten aan het onderhoud van uw gevel. Voorkomen is beter dan genezen!

Enkele voordelen van een gevelreiniging en/of renovatie zijn:

• Uw huis heeft een schoon en verzorgd aanzicht
• Eventuele gebreken worden snel ontdekt

Foto's